Satul Cerbăl , Comuna Cerbal



Satul Cerbăl care este și satul de reședință al comunei este satul cu populația cea mai numeroasă, dacă ar fi să facem o comparație cu celelalte sate. Potrivit recensământului din anul 20211 în satul Cerbăl mai locuiau 77 de locuitori. Pe parcursul timpului trendul de depopulare nu a ocolit nici acest sat, în prezent locuind aici cu mult mai puțini oameni.

Fiind așezat pe o culme a munților Poiana Ruscă, precum întreaga comună, viața și obiceiurile cotidiene au rămas neschimbate în timp. Sigur, în trecut pe când industria era în floare, aici în 

Ținutul Pădurenilor, locuitorii de aici erau activi și în acest sector, însă în mod recurent ei se ocupau cu meșteșugurile legate de arta populară, creșterea animalelor și lucrarea pământului.  Din această listă nu trebuie excluse tradițiile agropastorale. Aici trebuie să amintim măsuratul oilor. Măduratul oilor nu este o tradiție singurală, ea este răspândită în mai multe zone ale României, dar într-adevar în pădurenime aceasta are o însemnătate mai aparte. În general, măsuratul oilor are loc la începutul lunii mai. Poate nu mulți dintre voi știți ce înseamnă această tradiție așa că vă explicăm noi. Ei bine, oile sunt mulse, iar după care se măsoară cantitatea de lapte dată de fiecare turmă. Acesta reprezintă practic etalonul pentru brânza pe care proprietarii de mioare o primesc vara de la ciobanii care le îngrijesc animalele. Pe lângă măsuratul oilor, care este până la urmă și un eveniment de recreere și voie bună pentru localnici, aceștia sunt implicați și în alte activități din viata socio-culturala și social-economică atât a satului, cât și a comunei. Un exemplu clar în acest sens ar fi nedeile pădurenești, care sunt încă nelipsite aici în Ținutul Pădurenilor.

Din viața pădurenilor de aici din satul Cerbăl nu a lipsit niciodată credința. Poate nu întâmplător chiar la intrarea în sat se află biserica din piatră, atât de emblematică pentru această asezare. Biserica poartă hramul ,, Sfântului Nicolae„. Mai mult decât atât cel mai înalt vârf atât din sat, cât și din comună este Vârful Cornetului, care se află chiar lângă biserică și măsoară 850 m.

Așadar, sperăm că scurta noastră relatare v-a fost de folos în a vă contura o imagine în minte despre viața în general, așa cum este ea aici, în satul Cerbăl.

Abonațivă la acest canal și urmăriți pagina www.tinutulpadurenilor.eu  pentru noi materiale despre Ținutul Pădurenilor.

0 Comentarii