Satul Vadu Dobrii, comuna Bunila

    Vadu Dobrii este unul dintre satele aproape pustii din Ținutul Pădurenilor. Potrivit statisticilor în anul 2011 satul mai avea doar 21 de locuitori, astăzi abia dacă mai zărești 5 6 oameni pe ulițele satului. Aceste date îi sochează pe mulți dintre hunedoreni, căci satul Vadu Dobri era în vremea sa de glorie unul dintre cele mai prospere sate din Ținutul Pădurenilor și din Hunedoara. În prezent drumul aproape impracticabil până aici, face ca satul Vadu Dobri să fie extrem de innacesibil si de izolat, atât pentru restul locuitorilor din ținut, dar și pentru turiști care vor să viziteze zona.


    Pentru a vă face o idee mai clară asupra amplasării sale geografice, vă putem spune că satul este situat la 60 de kilometri de municipiul Hunedoara, la aproximativ 3 km de Comuna Bunila și la aproape 10 km de comuna Cerbăl.  Mai mult decât atât, Vadu Dobrii, una dintre puţinele așezări din ţară situate la peste 1000 m altitudine. Ea  este totodată așezarea  pădurenilor aflată la cea mai înaltă altitudine din Munţii Poiana Ruscă, înjur de 1100 m. 

Denumirea aşezării pare una destul de simplă și ușor de explicat: poziţia ei lingă zona de vad cu luncă largă, a văii Dobra. Dar cred că sunteți curioși să aflați si câte ceva despre istoria acestui sat. Ei bine, această localitate a fost întemeiată de muntenii aduși în Ținutul Pădurenilor pentru bocșărit. Pentru o perioadă scurtă de timp care se întinde aproximativ între anii 1700-1800 sunt menționați muntenii aduși aici, care au fost asimilați de către localnici. Istoricii sunt de părere că la acest fenomen a contribuit cu siguranță și cultura populara robustă a padurenilor, ei făcând referire la portul popular, obiceiurile, cântecele și dansurile specifice zonei.

În trecut în satul Vadu Dobrii funcționa o mină de fier, în care lucrau oameni din întreg Ținutul Pădurenilor. Chiar la intrarea în localitate întîlnim pe dreapta ruinele staţiei de funicular prin care în trecut era transportat minereul de fier la Ghelari. Vechile exploatări se află la 350 m spre sud, pe versantul văii Bîlii. Mai mult decât atât, până la începutul anilor 2000, la Vadu Dobrii a funcţionat o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă undeva în pădurea deasă de brazi.

Astfel, sperăm că prezentându-vă succint aceste lucruri despre satul Vadu Dobrii v-ati putut face o imagine  despre traiul  din prezent, dar și din trecut al oamenilor, despre simplitatea vieții de aici care este greu de conceput la oraş, dar și despre bucuria localnicilor când un turist le calcă pragul.

0 Comentarii