Satul Feregi , Comuna Cerbal

 



Despre satul Feregi cu siguranță ați auzit multe, deși dacă ne raportăm la numărul de locuitori nu pare a fi o asezare care se face remarcată pe hartă. Potrivit ultimului recensământ din anul 2021 aici mai locuiesc doar 56 de locuitori. În timp trendul de depopulare nu a ocolit satul Feregi, locuitorii migrând spre orașele mari din judetul Hunedoara sau din județele limitrofe. Cu toate acestea, pădurenii de aici au fost mereu legați de locurile natale și de natura. Asta putem deduce chiar din toponimia numelui său ,, Feregi”, avandu-și originea în cuvântul ce denumește planta ,,ferigă,, atât de întâlnită pe dealurile și în văile de la marginea satului.

Potrivit documentelor oficiale satul Feregi a fost atestat documentar prima data în anul 1482, în timpul lui Ioan Corvin, deși poveștile transmise din generație în generație ne arată că această așezare este cu mult mai veche de atât.  În statisticile vechi ce privesc populația de aici este menționat un număr important de slavi în zonă. Acest fapt este atestat și de unele obiceuri agricole ale pădurenilor care au fost împrumutate de la slavi.  Unul dintre aceste ritualuri de magie agricolă constă în punerea unui ou de găină sub prima brazdă a arăturilor de toamnă cu scopul de a crește graul “curat ca oul” un ritual de magie agricolă este întalnit și în obiceiurile agricole ale vechilor slavi.

În satul Feregi nu au fost doar slavi. La un moment dat aici au fost colonizați și munteni.  Așa se face că în anul  1476 regele Matei Corvin, fiul lui Ioan de Huneodara, donează cnezatul Comunei Cerbăl, lui Obris (Opris) din Manerau.  Arhivele din anul 1506 îl amintesc pe Costa, cneazul din Feregi și cnezatul comunei Poienița Tomii, dar  în acest caz fără a aminti și numele cneazului. Acești cnezi, precum și cnezatele lor, aparțineau cețatii Hunedoarei.  Primul document care atestă prezența muntenilor în satele Poienița Tomii, Merisor și Feregi datează din anul 1681. Mai mult decât atât, se spune că  ei au fost aduși aici pentru bocșărit. 

Natura nu este singurul lucru de interes al pădurenilor de aici, din satul Feregi. Ei au avut din totdeauna și o conexiune specială cu divinitatea. Aici putem aminti biserica de lemn din sat, care a fost ridicată după mijlocul secolului al XVII-lea. Ea poartă hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”. Edificul are dimensiuni modeste. Pereții sunt ridicați din bârne de stejar și se înscriu în tiparul arhaic al unui dreptunghi, cu altarul în continuarea navei, poligonal cu trei laturi. Turnul clopotniță este unul de mici dimensiuni și se află deasupra pronaosului. Acesta este prevăzut cu foișor simplu,  coiful său fiind învelit cu tablă. Cât despre acoperișul bisericii, vă putem spune acesta este în pante abrupte și a fost învelit în ultimii zeci de ani cu țiglă.  În ceea ce privește interiorul bisericii, trebuie să menționăm că aceasta a fost tencuită, iar în anul 2005 a fost pictată de către artistul plastic Ioan Cârjoi din Deva.

Așadar, sperăm că scurta noastră prezentare din episodul de astăzi v-a trezit interesul să veniți în vizită aici, în a satul Feregi din comuna Cerbăl.

Abonațivă la acest canal și urmăriți pagina www.tinutulpadurenilor.eu  pentru noi materiale despre Ținutul Pădurenilor.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:

0 Comentarii