Satul Poiana Răchițelii, Comuna Cerbal


Satul Poiana Răchițelii, unul dintre cele mai cunoscute sate din comuna Cerbăl.

Pe lângă că este unul dintre cele mai vestite sate din comună, satul Poiana Răchițelii este și cel mai mare în ceea ce privește numărul de locuitori. Potrivit recensământului din anul 2021 aici mai locuiesc 93 de oameni. Sigur, trendul de depopulare nu a ocolit nici acest sat din Ținutul Pădurenilor și spunem asta, deoarece dacă ne uităm retrospectiv  la recensământul din anul 2011 pe atunci populația număra 124 de suflete.

Satul Poiana Răchițelii este cunoscut pentru peisajele pitorești, în care priveliștea către pădurile, pajiștile și dealurile care înconjoară satul se întrepătrunde perfect cu imaginea satului arhaic de munte, unde casele vechi acoperite cu șindrilă animă în continuare ulițele satului. Mai mult decât atât, satul a devenit din ce în ce mai celebru datorită Festivalului Plăcintelor Pădurenești organizat aici în fiecare an.  Acesta se organizează de obicei în prima jumătate a lunii august și adună laolaltă oameni din întreg Ținutul Pădurenilor, din județul Hunedoara, dar și din județele limitrofe. Festivalul Plăcintelor Pădurenești este pentru pădurenii de aici un motiv de sărbătoare, dar și de mândrie, căci jucatul brăului pădurenesc se împletește perfect cu degustatul celor mai delicioase plăcinte.


Un alt mod de a vă relaxa și de  a vă petrece timpul liber, aici în satul Poiana Răchițelii, este parcurgerea traseului turistic “Drumul celor 3 izvoare”. Traseul începe de la biserica din Poiana Rachitelii și se termina la muzeul din sat, lungimea lui fiind de aproximativ 2 km. Pentru că tot am amintit de biserica din sat, vă putem spune că pădurenii de aici au fost mereu foarte credincioși. Pentru ei legătura cu divinitatea a fost dintotdeauna extrem de importantă. Despre biserica din sat vă putem spune că a fost ridicată în anul 1864, așa cum ne indică gravura de pe piatra din altar. Amplasarea ei nu este de loc una întâmplătoare, biserica fiind așezată chiar în mijlocul satului ca simbol al unui punct de afirmare concret a tot ceea ce însemnă credința populară din pădurenime, moștenită și data apoi mai departe din generație în generație. 



Micuțul edificiu este construit din piatră, așa cum au ales sătenii și meșeterii din zonă. Ei și-au dorit ca acestă construcție să dăinuie zeci chiar sute de ani. Cu toate acestea, o data cu trecerea timpului, biserica a început să se degradeze și  au fost necesare anumite intervenții cu rol de conservare. Mai mult decât atât, după lucrările de  reconstrucție din anii 1953 și 2013, biserica a capătăt hramurile Sfânta Parascheva și Schimbarea la Față. Pe parcusul timpului biserica a avut parte de preoți extrem de implicați atât în viața duhovnicească , cât și în viața socială din sat. Ei, au avut un rol important în sudarea comunității, dar și în înscrierea pădurenilor de aici la acțiunile premergătoare Marii Uniri.

Așadar, sperăm că episodul de astăzi v-a trezit curiozitatea să veniți aici, în satul Poiana Răchițelii, unde o dată pe an brăul pădurenesc merge mână în mână cu delicioasele plăcintele pădurenești și unde peisajul pitoresc de munte ne aduce aminte o data în plus să iubim România.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Poiana_R%C4%83chi%C8%9Belii,_Hunedoara

https://servuspress.ro/traditia-placintelor-padurenesti-continua_251864.html

https://viziteaza-romania.com/zona-transilvaniei/judetul-hunedoara/494-poiana-rachitelii-jud-hunedoara.html

https://www.tinutulpadurenilor.eu/2021/05/biserica-din-poiana-rachitelii.html


0 Comentarii