Expoziția de Port Popular a Florianei Anton și Întâlnirea Șezătorilor din Țară

În articolul de astăzi vă vom povesti despre cele întâmplate în acest weekend la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii  Golești, unde pădurenii au fost la mare înălțime.


Ziua de 10 mai a început cu  un vernisaj de exceptie. “Ținutul Pădurenilor- memorii pentru viitor” este expoziția de suflet a doamnei Floriana Anton în care portul popular pădurenesc își spune istoria prin fiecare exponat în parte. “Doamna de la Geneva”, așa cum au numit-o vizitatorii expoziției, a reacreat o mică parte din universul nostru, al pădurenilor, la sute de kilometri de aici. Vernisajul a avut farmecul său aparte și datorită domnilor Doina și Rusalin Ișfănoni, care le-au povestit celor prezenți la eveniment istoria pădurenilor din cele mai vechi timpuri până astăzi.


Se pare că nu doar pădurenii au avut și au o inclinație către misticism, ci și muntenii, fiindcă povestea cheițelor și a inelelor ce înfrumusețează portul popular femeiesc le-a stârnit curiozitatea. Deschiderea cu care au vorbit soții Ișfănoni despre Ținutul Pădurenilor i-a fascinat atât pe invitații doamnei Floriana Anton, cât și pe participanți. Fie ei copii sau adulți, cu toții au rămas uimiti de cât de profunzi pot pădurenii în simbolismul lor. Floriana și-a prezentat colecția de costume, dar și istoria familiei sale originare din Ținutul Pădurenilor. În completare Georgiana Balan le-a povestit tuturor despre cum au ajutat-o strămoșii ei pe parcursul dezvoltării sale personale, dar și a proiectului său Din Inima Pădurenilor – o poveste spusă altfel. Stela Moldovan de la “Măiestria”, așa cum este cunoscută în rândul doamnelor îndrăgostite iremediabil de ia românescă le-a împărtășit și ea câteva gânduri participanților la eveniment. Noi suntem mândri că a îmbrăcat pentru ziua de 10 mai portul popular femeiesc din Ținutul Pădurenilor. Floriana a fost extrem de fericită că o parte din membrii familiei ei au luat parte la eveniment și că au făcut făcut împreună cinste neamului lor. Așa participanții la eveniment au avut ocazia să afle și alte povești din Pădurenime. Membrii familiei ei care au fost prezenți la eveniment sunt: Luminița Blaga, Denisa Lucaci, Dorina Lucaci și Grațiela Enache.

După vernisaj Floriana și domnul Ișfănoni i-a invitat pe toti, cu mic cu mare, să urmărească două filme scurte, care au sintetizat exact viața din mediul rural. Așa se face că nunta pădurenescă îndelung studiată de soții Ișfănoni le-au trezit curiozitatea mai ales doamnelor să caute și mai multe informații despre istoria și viața din Ținutul Pădurenilor. 


A doua zi Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești a găzduit Întânirea Șezătorilor din Țară unde pădurenii s-au făcut remarcați printre zecile de participanți. După ce sezătorile participante au fost întâmpinate de gazdele evenimentului, cu toții au vizionat expoziția Florianei Anton. Pentru a doua zi consecutiv “doamna de la Geneva” și fata din poze, adică Georgiana, au readus la viață portul popular femeiesc, care a fost studiat de multe doamne, care mai de care mai pricepute într-ale brodatului. Se spune că “esențele tari se țin în sticluțe mici”. Așa se face că doar 3 pădureni au reprezentat cu mândrie dragul nostru ținut tocmai în cealaltă parte de țară. Fiind reprezentanta noastră la eveniment, Georgiana ne-a relatat în detaliu cele întămplate acolo. Nouă ne-a spus că strigăturile cu care au fost întâmpinați pădurenii, atmosfera din timpul mesei organizate la hanul de la Muzeu, micile cadouri pe care Șezătoarea Argeș Muscel le-a pregătit și le-a pus pe mese invitațiilor cât și diploma acordată Sezătorii Ținutului Pădurenilor i-au umplut inima de bucurie. 

Le mulțumim astfel Florianei și Georgianei pentru modul în care ne-au reprezentat la sute de kilometri, dar și soților Ișfănoni care i-au adus pentru câteva momente cu gândul și cu inima în Ținutul Pădurenilor pe toți cei prezenți la eveniment. Artiștii vizuali, ale căror lucrări se regăsesc în expoziție, sunt: Grigore Roibu, Sorin Onișor, Mihea Turcu, Dan Cristian Lav, Georgiana Balan, Antonius Magerescu, Rada Niță, Theodora Elena Diacănu, Vali Irina Ciobanu și Miruna Blănaru.

Ne bucurăm că prin reprezentanții noștri am făcut din nou cinste Ținutului Pădurenilor tocmai în cealaltă parte de țară și vă invităm cu această ocazie să mergeți la expoziția “Ținutul Pădurenilor- memorii pentru viitor”  a doamnei Floriana Anton care va fi deschisă la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești până pe data de 30 septembrie 2025.


Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


0 Comentarii