Biserica Greco-Catolică - Sfânta Varvara din Ghelar


O particica din fiinta vie a Ghelarului,  infuzionat de spiritualitate, istorie, candoare, vibreaza , mai mult ca niciodata, in splendidele sale comori , bisericile apartinand cultului ortodox,greco- catolic si reformat .Asa cum ne- am obisnuit, e vremea unei alte calatorii in inefabilul Tinut al Padurenilor, indreptandu- ne atentia, cu emotia cuvenita, catre o construcie ecleziastica,Biserica Greco- Catolica ,,Sfanta Varvara "din Ghelari,  infaptuita de catre minerii nemti care au trudit in perioada Imperiului austro - ungar la minele, doldora, de minereu  din acest taram scaldat in fier.


Biserica este cunoscuta in comunitate si sub titulatura de ,,Biserica  de la gradinita", fiind pentru prichindeii care se fotografiau in ultima lor zi de ,,gradinas", un element obligatoriu, la care nici fotograful Iosca nu ar fi renuntat usor.
Biserica este o constructie in stil baroco- gotic, ridicata in anul 1782, distingandu-se prin aspecte ce tin atat de exteriorul  cat si de interiorul sau. Se poate observa echilibrul, chiar austeritatea care caracterizeaza acest lacas de cult : altarul principal este sculptat in lemn, in timp ce altarele latere sunt impodobite cu picturi de sfinti, totul intr- o simplitate debordanta, care este completata de lumina alba, diafana,care patrunde , discret, prin ferestre ovale. Bucuria cea mare vine din faptul ca slujbele se oficiaza si acum, dar la intervale de timp mai mare.

E tare frumoasa aceasta biserca in care  numeroase familii de catolicii in 1902 isi inaltau  rugaciunil in limba stramosilor, ceea ce ii facea fericiti si linistiti.

   Asadar, abateti-va din calatoriile pe drumuri din jud.Hunedoara si vizitati , la 20 de km de oras, o alta biserica care isi asteapta pelerinii.


Ion Minulescu spunea atat de profund,,Pe scara sufletului meu/ M-am intalnit cu Bunul Dumnezeu/ Eu coboram mahnit din constiinta mea/ El urca surazator spre ea"
 

0 Comentarii