Furnalul din satul Govajdia

Dragă călătorule, te invit să închizi ochii și să pătrunzi cu emoție și sfială pe un tărâm fabulos, cu zâne în chip de pădurence nespus de frumoase în costumul lor popular, cu munți și poteci molcome, cu bogății adânc ferecate în pântecul pământului, cu bărbați vrednici care stăpâneau meșteșuguri moștenite de la străbunii daci. Da, ați ghicit, sau poate nu, este vorba despre impresionantul Ținut al Pădurenilor.


Dintre obiectivele turistice, insuficient promovate, care ne provoacă la o lecție de istorie sau poate la o conștientizare a valorilor de patrimoniu pe care le deținem, ne vom îndrepta atenția asupra furnalului din satul Govăjdia, jud. Hunedoara (furnalul reprezintă un cuptor special în care se obținea fonta). Inaugurat în aprilie 1810, furnalul din Govăjdia avea flux de producție continuu și reprezenta la începutul sec al XIX-lea cel mai modern "laborator" unde amestecul de siliciu cu mangan și minereu de fier se transformă ca în mult dorita fontă.

Această reușită în dezvoltarea metalurgiei în zona Transilvaniei, ocupată de Imperiul Austro-Ungar a fost consecința unui climat și a unui meșteșug practicat de-a lungul mai multor secole.
Așadar, mai multe ateliere de fierărie au funcționat în perimetrul Govăjdiei de azi, printre care cel de la Nădrab a fost menționat încă din 1517, din anul 1754 dispunând de 3 cuptoare și o forjă. La confluența râurilor Runc și Nădrab exista atelierul Limportul de Jos care în anul 1849 producea 180- 190 tone de oțel forjat și bare de oțel. La Tulea, încă din anul 1754, a fost amplasată, pe malul râului Govăjdia o forjă.
Pentru a putea avea acces la materia primă din cătunul Cățânaș, s-a construit, între anii 1888- 1894, 747 metri de tunel care reprezenta o cale ferată îngustă cu ecartament pe care circulau vagoneți încarcați cu bogățiile pământului, atât de rare în alte locuri.
E bine de știut de existența unei construcții industiale de patrimoniu, la numai 20 de kilometri de orașul Hunedoara, furnalul înalt din Govăjdia, pe care-l veți găsi mai mult sau mai puțin pregătit să vă impresioneze în secolul XXI. Cert este că istoria ne obligă să pornim pe urmele trecutului, alături de copiii noștrii care vor învăța cea mai importantă lecție, cea a mândriei de a avea strămoși și locuri pline de valoare.

0 Comentarii