Dragan Muntean - repere biografice

Sa nascut la 18 aprilie 1955, în satul Poieniţa Voinii, comuna Bunila se pare ca Drăgan Muntean a început să cânte aproape de când a deschis ochii.
Desii a plecat la studii la Deva mama lui Drăgan Muntean visa ca feciorul ei să se întoarcă acasă, învăţător în sat. Casa în care s-a născut era lângă şcoală, iar părinţii îi făcuseră în gard o portiţă ca să poată trece prin ea direct în curtea şcolii. Feciorul nu s-a mai întors în sat. A plecat în lume să o cucerească şi a reuşit, chiar daca drumul n-a fost usor. Destinul i-a fost asemănat cu dealurile din ţinutul Pădurenilor – abrupt. După o vale lină, urma un deal pieptiş

A urmat clasele I-IV în satul natal dupa care a plecat pentru a invata iar apoi a cantat „padurenilor” carora le-a dedicat o melodie: „Eu cânt pădurenilor…”
Drăgan Muntean era foarte legat de locurile copilăriei. De Tinutul Pădurenilor.

Pe când avea în jur de 10 ani, împreună cu părinţii săi a participat la o fază comunală a emisiunii „Dialog la distanţă” şi a fost remarcat de un profesor de muzică de la Ghelari. Acesta le-a spus părinţilor că băiatul are talent şi că ar fi indicat să urmeze o şcoală de muzică.

Mama lui Drăgan Muntean, o femeie hotărâtă, a decis că fiul ei trebuie să plece la şcoala de muzică la Deva, ca să îi fie copilului mai bine.

Astfel a continuat studiile la Liceul de Muzică şi la cel Pedagogic din Deva, pe care l-a absolvit în anul 1975.

Între 1977 şi 1979 a fost învăţător la Şcoala Generală din satul Bretelin, comuna Veţel, iar din 1979 şi până în 1988 a predat la Şcoala Generală nr. 6 din Deva. Între 1988 şi 1992 a fost profesor la Şcoala Populară de Artă din Deva.

În 1992 a intrat în poliţie şi a urmat cursurile Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.
Între 1997 şi 2000 a fost directorul Ansamblului “Ciocârlia” al Ministerului de Interne. Din anul 2000 a fost şeful Biroului de Cultură, Educaţie şi Tradiţii din cadrul IPJ Hunedoara. A avut gradul de locotenent-colonel.
A început prin anii ’80 să organizeze în luna august un festival dedicat acelor locuri. Cu multe greutăţi, reuşea să le ofere oamenilor locului un festival doar al lor, să aducă interpreţi care, timp de câteva zile, să îi facă să mai uite de viaţa aspră pe care o duceau. Ani în şir s-a zbătut ca festivalul să fie organizat în diverse localităţi din Pădurenime şi de fiecare dată reuşea să strângă în jurul lui mii de oameni.
Dupa 1994 festivalul sa mutat in satul natal al lui Dragan Munten. Festivalul Padurenilor numele initial a fost redenumit in Festivalul Padurenilor „Dragan Muntea” in memoria si recunistinta aduse regretatului interpret al padurenilor. Festivalul se desfasoara an de an chiar si dupa plecarea lui Dragan in vesnicie.