Biserica din lemn “Pogorârea Sf. Duh” din Poinita Voinii

Poienita Voinii este un sat mic,asemenea multora din muntii Poiana Rusca. E situate la aproximativ 25 km de Municipiul Hunedoara,pe DJ687E,dupa ce treci de Ghelari si Ruda. Apartine comunei Bunila.
A devenit cunoscut mai ales pentru ca aici s-a nascut indragitul si mult regretatul rapsod al padurenilor,Dragan Muntean.

La intrarea in sat ,inainte ca ,dupa o curba,sa apara prima casa,se desprinde de sosea o carare care urca o colina in varful căreia gasesti biserica.
O constructie putin neobisnuita,bine intretinuta. Fundatia e din piatra,corpul cladirii e invelit in sindrila,iar clopotnita e acoperita cu table. Turla centrala ,din lemn,are mai degraba un aspect de foisor,cu ferestre mici de jur imprejur. Pictura interioara a fost realizata de Constantin Nitulescu,acelasi artist care a pictat,in 1973, ,,Catedrala,, de la Ghelari.

In sat,la numarul 3,langa scoala si caminul cultural,gasesti Muzeul Padurenilor,amenajat inca din timpul vietii,in casa parinteasca,de Dragan Muntean. Sunt adunate aici lucruri care vorbesc despre cariera de peste 20 de ani a indragitului artist,dar mai ales obiecte traditionale si costume populare padurenesti. Portul popular,la padureni,este de o covarsitoare personalitate.

Sursa : ,,Calator in Tinutul Padurenilor,,

0 Comentarii