Prima reprezentație a corului și fanfarei "Muncă și Lumină" a avut loc în 6 Aprilie 1942 la Ghelar

Prima reprezentație a corului unit cu fanfara este organizată în comuna Ghelar, în seara zilei de 6 Aprilie 1942 (a doua zi de Paști), pentru care au fost trimise învitații tuturor autorităților și locuitorilor din localitate sau învecinătate cu următorul conținut:

 „Corul Mixt format din tineretul Muncitor, Premilitari și Extra- școlari din Ghelar, sub conducerea d-lui înv. Moș Gheorghe și cu concursul Pr. Nerva Florea, organizează:

UN FESTIVAL

în seara zilei de 6 Aprilie a. c., la orele 20 fix, în Sala Minelor, Ia care cu onoare vă invită să binevoiți a lua parte, asistând Ia desfășurarea următorului

Program:

I. Imnul Regal (cor) de Fr. Hăbsch.                                              

2. Imn și Indemn (poezie originală) de Forte Iulia.

3. Mândruliță Dodă (cor) de N. Oancea.

4. Badea 'nalt și Subțirel (cor) de N. Oancea,

5. Brâul dela Vad și pădurenesc (dansuri).

6. Ș'are măi (cor).

7. Lângă leagăn (cor) de N. Oancea.

8. Se 'ntorc Vitejii (cor) de Castaldi.  Ș. Când calci jurământul (scenariu).

10. Fantezia Eroilor (cor și fanfară) de I. Brițican.

 11. Peste deal (cor) de I. Vidu.

12. Răsunetul Ardealului (cor) de I. Vidu, Marș executat de fanfară. Venitul este destinat la întregirea fondului pentru construirea bisericii ortodoxă din Ghelar.

Intrarea benevolă".

Festivalul desfășurat a stârnit admirația numerosului public ce a asistat și a d-lui Ing. Nicolae Grigore, Șeful exploatării minelor din Ghelar, care Ia propunerea d-lui Faur Avram, a ținut să ne înlesnească organizarea unui al doilea festival în orașul Hunedoara, realizat la data de 17 Aprilie 1942. Cu acest prilej Pr. Florea și-a luat angajamentul de organizare, iar pentru execuție, muncitorul Mersici Iosif s'a atașat cu tot sufletul și astfel s'a început combinarea Corului cu Fanfara pentru câteva bucăți cari mai târziu -au stârnit admirația asistenței.

 Domnișoara înv. Miclea Cristina, în dragostea mare ce a manifestat-o întotdeauna față de arta muzicală, ne-a oferit prețiosul concurs cu vocea-i dulce, plină de farmec, care stârnit admirația celor cari au ascultat-o, umplând golul ce se simțea în organizația noastră din lipsa, unui distins solist. Astfel orgcmizați am aranjat festivalul în orașul Hunedoara.

0 Comentarii