Biserica Adormirea Maicii Domnului din Lelese

Actuala biserică din satul Lelese datează din secolul al XIX-lea, a fost contruită deoarece satul s-a mărit iar vechea biserică a devenit neîncăpătoare. Biserica este construită din piatră fiind sfințită în anul 1874.

În anul 2004 biserica a fost resfințită după ce în anul 1996 a fost pictată de către pictorul Horia Gherghina împreună cu Mihai Silvestru, folosind pigmenți lavabili. În anul 2015 biserica va suferi noi lucrări de renovare, ocazie cu care este refăcut și acoperișul dar și tencuiala exterioară, prin grija enoriașilor, a autorităților locale și sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. În data de 6 septembrie a aceluiași an, lucrările fiind binecuvântate de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei.





Tradiția spune că pădurenii mutau biserica atunci când satul  își muta vatra (centru) iar la Lelese a rămas mărturie "Valea Bisericii", locul pe care a fost amplasată vechea biserică a satului între secolul al XVII-lea și sfârșitul secolului XIX când a fost sfințită actuala biserică. În fotografiile realizate de dl. Rusalin Ișfănoni în 2016 putem observa pietre care au ținut loc de cruci ale morților îngropați în cimitirul bisericii.

Sursa: Monografia Comunei Lelese

(Multumim domnului primar Ciprian Achim) 

0 Comentarii