Cuvinte noi am învățat
Dar am uitat și nu v-am întrebat
De Buna Vestire ce ați lucrat ?
Cu un pic de versificație pornim din nou în călătoria noastră prin lumea limbajului pădurenesc, oprindu-ne asupra sărbătorii Bunei Vestiri ce a trecut. O sărbătoare cu o mare însemnătate pentru pădureni, a cărei zi este păstrată cu sfințenie, că zi de odihnă și de rugăciune. Însă în dimineața zilei de 25 Martie se întâmplă ceva neobișnuit în satele din Ținutul Pădurenilor; și anume, fiecare casă se grăbește să aprindă bolbotaia.
Cum ce este bolbotaia ?
Bolbotaia este o grămăjoară formată din produse vegetale uscate: frunze de prin ogradă, fân ce a rămas nemâncat, așternut de la animale, paie, diverse; ce se aprinde în dimineața zilei de 25 Martie, astfel tot satul este învăluit într-un nor de fum provenit de la aceste bolbotăi. Fiind pregătită de seara, bolbotaia se îmbiba cu roua ce cădea peste noapte și astfel ea nu ardea cu flacără mare, ci mai mult scotea fum.
După trezirea membrilor familiei de pădureni, fiecare dintre aceștia urmau să sară de trei ori peste acea bolbotaie spunând: sa nu mă muște șerpi la vară.
Șarpele reprezenta cel mai mare pericol în perioada fânului și discuția cea mai incitantă între oamenii ce se întoarce au seara acasă spunând câți au văzut și cât au fost de mari.
Această săritură reprezenta o apartenență la puterea focului și a fumului ce-l puteau apăra pe om de primejdia șarpelui.
Și-am încălecat pe-o șa/ Și v-am spus povestea așa!
Va așteptăm la Pădureni!
Post cu folos!
0 Comentarii