Rețetă brăduți & pupeza




Rețetă brăduți & pupeza

1 kg făină

25 g drojdie proaspătă sau 7-10 g drojdie uscată

zahăr (după gust)

600 ml apă puțin călduță

ulei

zahăr vanilat(opțional)

coajă rasă de portocală(opțional)

stafide(opțional)

Se prepară maiaua apoi după ce se lasă 10 min să se activeze drojdia, se adaugă celelalte ingrediente, făcându-se un aluat asemănător cu cel al plăcintelor pădurenești.  Se lasă la dospit, apoi se începe crearea acelor bunătăți.

"Braduleț"

Se taie câte o bucată cam cât pumnul și se frământa puțin. Se rulează ca un sul de 10-20cm lungime, mai apoi luându-se încă o bucățică mai mică (același procedeu, doar un sul mai mic) punându-se în mijlocul sulului creat.  Se începe a împleti braduțul în 3(la fel ca o împletitură de păr).  Apoi începem a face coronița dintr-o bucata de aluat, tăiat în mai multe părti cu o ustensilă numit ă "rânză", rulându-se mai apoi să putem crea o floare cu petale.  Această "floare" se pune într-un colț al brădulețului care poate fi considerat capul acestuia. După ce terminați brăduții de făcut îi puteți așeza în tavă, unși cu un amestec din  apă ulei și zahăr dizolvat(sau miere dacă preferați). În timp ce preparați alți brăduti se lasă să se odihnească aproximativ  în tavă. Se dau la cuptor până se rumenesc, puteți să îi  încercați dacă sunt copti în mijloc cu o  scobitoare. Se coc la o temperatură medie, depinde dacă îi faceți în ler(foc pe lemne)  sau  în cuptorul aragazului. 

Pupeza se face la fel ca și brăduții la care adăugați și o coroniță. Coronița are același procedeu la care se adaugă alte 3 crestături(floricele). 2 se pun pe lateral, iar ultima în mijlocul împletiturii. 

Reteta traditionala Padureneasca culeasa de la bunica Stanca Iliana, care ca in fiecare an face si respecta cu sfintenie traditiile din acest frumos tinut al padurenilor.

Sperăm că v-am trezit interesul gătitului! Vă dorim spor la treabă și poftă bună! 

Materialele din acest site sunt proprietatea Tinutul Padurenilor Romania si partenerilor din proiect. Preluarea materialelor de pe acest site este permisa doar în limita a 300 de caractese și menționarea sursei cu link spre articolul original de pe site-ul www.tinutulpadurenilor.eu

0 Comentarii