Biserica cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh" din satul Plop


"Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu pe pământ pace și între oameni binevoire!"


"Prin voia Tatălui , cu ajutorul Fiului și împreuna lucrarea Sfântului Duh, construitu-s-a aceasta biserică cu hramul "Pogorarea Sfântului Duh" din satul Plop, in anul  1970, prin grija și strădania Pr Nerva Florea ș a credincioșilor satului. 

În anul 1972 s-a demolat vechea bisericuța, lucrările de construire a celei noi continuă sub îndrumările aceluiași preot, ajutat și de preot Dan Ioan. Cel din urma s-a îngrijit între anii 1981-1990 și de acoperirea, tencuirea dar și de pictura bisericii. Pictura a fost realizată de către Maria Handracel, crâznici fiind Ioan Crăciunescu, Aurel Rudaci, Petru Crăciunescu și Ioan Leca.


În anul 2005, după 15 ani de sistare a lucrărilor din biserică, în special a picturii, aceasta a fost finalizată cu succes, realizată de Mircea Bixa. Pentru amenajarea și terminarea picturii a fost nevoie de o sponsorizare venită din partea Primăriei Ghelari prin Pr paroh Vlad Vasile și preot Adrian Șerban. Mai apoi, biserica a fost pregătita pentru sfințire de Pr. Simion Turcu ajutat de paracliser Daniel Rados și consiliul parohial, iar târnosirea a fost săvârșită în data de 24 Iulie 2016 de către episcopul Devei și Hunedoarei PS Gurie.

Autor: Norana Adina

Ținutul Pădurenilor - România









0 Comentarii