Drumul Băieşilor (Minerilor)

Drumul Baiesilor (Minerilor)




După cum  v-am promis, de ceva vreme am început parcurgerea virtuală a unor trasee turistice din Ținutul Pădurenilor. Dacă în articolul precedent am fost pe drumul fierului, alături de minerii credincioşi, astăzi vom parcurge drumul pe care oamenii din satele pădureneşti îl parcurgeau zilnic pentru a ajunge la minele din Ghelari. Vă invităm şi astăzi să fiți alături de noi. 

Traseul de astăzi începe tot de la Centrul de Informare Turistică din Ghelari, de unde călătorul hoinar se indreaptă spre cartirul Cuț , ajungând la Biserica Reformata, având baza sportivă alăturată. Se antrenează copii aici, Ghelarul având nume in lumea sportului. Dar, haideți să ne continuăm drumul început. De aici se pleacă spre satele din Pădurenime, următorul popas fiind la Observatorul Măstăcănet, unde avem o privelişte de iți taie respirația. Măreția Munților, a văilor, dar şi a satelor din vecinătate se pot observa de acolo. Imediat, peste drum de acest observator se află una dintre cele 3 pensiuni ale comunei Ghelari. Pensiunea Panorama , dupa cum şi numele spune, vă oferă aceleaşi minunate peisaje. Acest loc este un colț  de linişte, cu oameni primitori. Mai multe detalii le veți găsi la gazdele acestei pensiuni. 

Înarmați cu sufletul încărcat de frumos, continuăm drumul spre satul Ruda, unde oamenii sunt ş aici faini, gospodari şi întotdeauna pregătiți de oaspeți, dar şi să ajute sau să povestească poveştile locurilor.  O potecă ce coboară în adâncul pădurii pe stânga se zăreşte din drumul principal. Pe aici minerii din satele de vale veneau la mină. Coborând prin padurea întunecoasă, ajungem în satul Vălari. Putem distinge în drumul nostru fostele amenajări de bocşe, unde se fabrica mangalul pentru furnalul din Toplița, apoi oprind pentru o vreme la biserica de lemn din satul Vălari, veche de mai bine de 200 de ani(1800).



În acest micut sătuc, veți găsi mai multe surprize. Una dintre ele este în curtea familiei Ticula, tinerii despre care v-am povestit la începutul anului. În curtea lor vă puteti simți şi chiar să fiți "Pădureni pentru câteva ore, o zi, sau mai multe". Puteți învata multe lucruri despre viața la țară, dar şi relaxa în preajma lor. Sunt nişte gazde deosebite. Luându-ne rămas bun de la ei, ne îndreptăm spre satul Toplița, pe DJ687D, unde putem vizita rămăşițele sitului fostului  Furnal de la 1700. Ce să mai zicem, satele pădureneşti au o istorie însemnată în spate şi vechime de sute de ani. 




Din Toplița, ne indreptăm cu paşi repezi spre Ghelari. Urmăm poteca ce urcă prin pădurea deasă până pe strada Transilvaniei, mai apoi ajungând din nou la centrul de informare turistică. Fiind destul de greu urcuşul, la fel ca orice lucru trebuie să ne odihnim. Cum altfel putem dacă nu simțind si inspirând preț de câteva minute aerul pur şi curat de munte, cu  sunete frumoase ale pădurii.

Traseul este unul de dificultate medie, având o distanță de aproximativ 15km, care pot fi făcuți în aproximativ 6 ore. Depinde de fiecare persoană ce porneşte la drum pe acest traseu, fiecare după bunul său plac şi într-un anumit ritm. Liniştea şi şuierul pădurii pot face această drumeție una dintre minunatele experiențe. 


0 Comentarii