Canta

Să pornim din nou în lumea cuvintelor pădurenești că tot avem timp de cotit având în vedere că tot plouă. La noi a plouat în ultimele zile cu canta de numa.

Din vorba atât de cunoscută v-ați dat seama, ce însemnă canta.

Canta pădurenilor reprezintă găleata pe care o știm noi astăzi. 

Această cantă reprezenta una dintre greutățile cele mai mare ale femeilor, fiind cele însărcinate cu aducerea acesteia acasă atât pentru mâncare, cât și pentru spălat, încât se formase o tradiție de a mărita tânăra fată în satele din vale, pentru a avea apa mai aproape.

Canta de la pădureni era una din lemn sau din metal emailat de diferite dimensiuni. Canta deservea atât pentru apă, cât și pentru a duce zama la câmp, dar și pentru hrana animalelor. Avem și cănți mai speciale; una fiind cea care îi unea pe cei doi miri pentru a duce apa la ultoanea de care vorbeam în alt articol și una, numită găleată, din lemn, ce deservea la păstrarea brânzei pe tot anul.

Acestea fiind spuse, va reamintim de acea apă proaspătă din canta bunicii adusă de la fântână și de gustul brânzei din găleată cu o roșie și o bucată de slănină pe o pătură la câmp.

În speranța că v-am stârnit apetitul, va așteptăm la Pădureni!

Zâua bună!

Rubrica Dictionar al pădurenilor este realizată  de Andrei Lucaci


0 Comentarii