Ghelărenii și Sportul - partea I

Foto arhiva: Vlad Georgesc

 

Am văzut în articolele trecute că locuitorii din comuna Ghelar s-au implicat și au pus sufletul în tot felul de activități artistice. Fie că vorbim despre fanfara, despre cor, ori despre formația de dansuri, pădurenii au dat tot ce au avut mai bun pentru a promova Ținutul Pădurenilor. Suntem curioși însă cum s-au descurcat ei pe parcursul timpului în diverse activități sportive. Așa că... să începem!

În anul 1934 se înființează o asociație sportivă  în comuna Ghelar, tot în acest an formându-se aici prima echipă de fotbal care avea să se antreneze sub conducerea domnului Cozma, un simpatic antrenor care spre surprinderea multora dintre voi, era de de profesie tehnician electrician. Proaspăta echipă a jucat câțiva ani de zile meciuri cu echipe din Hunedoara, Simeria, Toplița sau Deva, însă datorită plecărilor în armată ea ajunge să se desființeze ușor ușor în anul 1939. Între anii 1949-1950 pasiunea pentru sportul rege învie în inimile pădurenilor, iar minerii refac echipa de fotbal și participă la Campionatul Raionului și la Campionatul Județean.  În perioada imediat următoare între anii 1950-1952 se construiește în Ghelar un stadion cu o tribună de 600 de locuri și vestiare pe „Dealul Băneșului„. Ani buni mai târziu, prin 1967-1968 echipa de fotbal a ghelărenilor promovează în Divizia C a campionatului național de fotbal.

Fotbalul însă nu este singurul sport practicat aici, la Ghelar. Liceul din comună are o echipă de handbal, în trecut mândrindu-se și o cu echipă de volei care a participat la nenumărate competiții între anii 1960-1975. Jocul de popice face parte din tradițiile nescrise ale pădurenilor, dar doar din anul 1930 această activitate sportivă s-a desfășurat într-o formă organizată. Antrenamentele se făceau doar duminica pentru că aproape toți jucătorii erau angajați la combinatul Siderurgic de la Hunedoara, drumul până acolo dus și întors ocupându-le în zilele lor lucrătoare o bună bucată de timp. De asemenea pe lista sporturilor practicate aici în Ghelar mai putem aminti judo-ul începând cu anul 2000 sau alpinismul, care a luat naștere datorită lui Lucaci Vasile, primul alpinist ghelărean născut în anul 1958. Când vorbim de sporturile practicate de ghelăreni trebuie să amintim bineînțeles și schi-ul, cros-ul sau vânatul sportiv.

Așadar, dragi cititori, putem spune că acești pui ai codrilor, ghelărenii au fost pricepuți la tare multe, însă pasiunea pentru sport și pentru adrenalina competițiilor sportive le-au păstrat inimile vii și spiritele tinere, căci după cum spunea și Ana Aslan „sportul este un izvor de sănătate şi prospețime, un factor de longevitate„.

 Într-un articol viitor vom aborda atletismul și rezultatele din ultimii ani.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Foto arhiva: Vlad Georgesc

 

Sursa: 

Alexandru Vlad, Monografia Comunei Ghelar, Editura Emilia, p 210-214










0 Comentarii