Ghelărenii și Sportul - Partea II






 

Se spune că „ sportul nu construiește caracterul. Ci, îl dezvăluie.„ Ei, bine pădurenii și-au dezvăluit mereu de-a lungul istoriei caracterele puternice în diferite momente și ipostaze, însă când vine vorba de sport rigoarea impusă de traiul într-o zonă de munte și valorile morale transmise din străbuni și-au spus cuvântul. Dacă în articolul trecut am făcut o pledoarie pentru toate sporturile practicate aici în Ținutul Pădurenilor, dar mai cu seamă în Ghelar, astăzi zăbovim preț de câteva paragrafe asupra atletismul – sportul care a dus acest mic colt de României pe cele mai importante podiumuri.

Dacă sportul rege sau jocul de popice au o lungă istorie în comuna Ghelar, atletismul este un sport ceva mai nou în zonă, dar care a adus multe satisfacții întregii comunități. 2002 este considerat de către ghelăreni un an de referință pentru echipa de atletism, care sub conducerea lui Toma Iancu Emerson a reuși să adune medalii importante. Astfel, la Campionatul Național, desfășurat la Botoșani, Toma Anca a obținut locul I, iar Mateiaș Ramona a ocupat locul III. Mai mult decât atât la competiția desfășurată în  Mediaș, Mateiaș Ana Maria a obținut tot locul III. Același loc a fost ocupat și de Strungaru Garofița la competiția din Pitești, aceasta ocupând locul II pe podium la concursul din Sfântul Gheorghe la proba de 60 m alături de Dragolici Carmen.

Printre puștii din Ghelar  talentați la atletism se numără și Cristina Mateiaș cu medalie la naționale, Strungaru Garofița ocupantă a podiumului de la Ștafeta Ghelarului și Florin Boie, care a câștigat medalia de bronz la naționalele de copii. La nivelul județean au mai urcat pe podium și Bobota Bianca, Dingă Bogdan, Jitarescu Alexandru, Circu Gabriel, Pavel Antonia, Gostian Andra și Lucacaciu Roberta. Mai mult decât atât, Lucaci Claudia care a fost dubla campioană națională la cros cu echipa de la voluntari, iar la ștafeta de fete  bineînțeles trebuie amintite fetele: Bucur Sonia, Pătrunjel Denisa, Circu Diana, Lucaci Roberta și Lucaci Claudia.

2021 a fost de asemenea un an foarte important pentru activitatea sportive din Ghelar. La Campionatul Național de Atletism, ghelăreanca Maria Claudia Florea, legitimată atât la SCM Deva cât și la CS Ghelari, și al cărei antrenor este bineînțeles Toma Iancu Emerson a câștigat medalia de aur și titlul național în proba de 1500 m (cu timpul de 4:20.17) și apoi la 800 m cu timpul de 2:06.76. Locul I la această competiție a fost pentru atleta noastră încă o confirmare a muncii, dar și a talentului ei, cât și un bilet de intrare la Campionatele Balcanice de atletism în sală pentru seniori de la Istanbul. Tot în anul trecut tânăra pasionată de atletism a reușit performanța de a ocupa un frumos loc II la o competiție internațională din Belgia, unde a alergat în proba de 800 m și a obținut un rezultat de 2.05.65, ceea ce a  constituii cea mai bună performanţă înregistrată de ea în acel sezon. Pentru această competiție s-a pregătit sub îndrumarea antrenorilor săi Ştefan Beregszaszy şi de Emerson Toma. Pentru finii cunoscători ai atletismului, victoriile fetei sunt o mândrie, același sentiment simțindu-l și ea în altă competiție internațională organizată la Cluj-Napoca tot anul trecut, unde a câștigat probele de 800 m şi 1.500 m. Aceste rezultate excelente ale Mariei ascund însă mari sacrificii, după cum relatează și ea: „Mă antrenez în condiţii grele la mine, la ţară, dar sper să am condiţiile prietenei mele Claudia Bobocea care se antrenează în Portugalia şi apoi sper să ating şi eu nivelul Olimpic"


 


Astfel, putem spune că sportivii ghelăreni sunt niște adevărați luptători, atât în competițiile sportive, cât și niște luptători cu propria soartă, căci în ciuda antrenamentelor grele la țară, reușesc de fiecare data să cucerească podiumul. Felicitări tuturor atleților noștri și mulțumi că duceți numele comunei noastre cu voi peste tot în lume.

 Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Foto arhiva:






















 

__________________

Surse:

Alexandru Vlad, Monografia Comunei Ghelar, Editura Emilia, p 214

https://www.accentmedia.ro/atletism-florentina-marincu-si-claudia-florea-medalii-de-aur-la-nationale/

https://www.mesagerulhunedorean.ro/o-noua-perfomranta-pentru-atleta-maria-florea/

 

 


0 Comentarii