Biserica Ortodoxă și Sfânta Liturghie










Am amintit în articolele trecute adesea de Sfânta Liturghie. Fie că participăm noi la această slujbă, fie că auzim despre ea de la prieteni, părinți sau prieteni, este important să îi înțelegem puțin tainele, ce este și ce simbolizează ea, fiindcă drept să vă spunem nu mare ne-a fost mirarea să vedem că nu toți enoriașii care trec pragul bisericii știu cu ce se mănâncă de fapt și de drept această slujbă. 

Vom începe prin a vă spune că Sfânta Liturghie este cea mai importantă slujbă din ortodoxie. Precum alte slujbe și aceasta este alcătuită dintr-o serie de rugăciuni, dar prin care nu doar comunicăm cu Domnul ci și mâncăm Trupul și Sângele Lui. Slujba Sfintei Liturghii își are originea în Cina cea de Taină pe care Domnul Hristos a luat-o cu ucenicii Săi în foișor și după care a fost prins și răstignit. Aici vrem să mai menționăm, deși poate știți că, momentul Cinei cea de Taină este povestit de către toți cei patru evangheliști,  cele mai importante trimiteri către slujba de Liturghie fiind: "Iisus luând pâinea și binecuvântând a frânt și a dat ucenicilor Săi, zicând: "Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu". Luând apoi paharul și mulțumind, le-a dat lor zicând: "Beți dintru acesta toți: acesta este Sângele Meu al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor" (Matei 26, 26-28; Marcu 14, 22-24; Luca 22, 19-20; I Cor. 11, 23-25).

Așa cum și noi am învățat cândva pe băncile școlii, vrem să vă spunem la rândul nostru că în ritualurile bisericii ortodoxe există trei Liturghii: Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului; Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei  și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite sau a Sfântului Grigorie cel Mare (Dialogul), Episcopul Romei. Dacă ați fost atenți la o slujbă de Liturghie, ați putut observa că acesta are o anumită rânduială bine stabilită, având practic două părți Proscomidia și Liturghia propriu – zisă, care la rândul ei este alcătuită din Liturghia catehumenilor , numită și Liturghia Cuvântului și Liturghia credincioșilor, numită și Liturghia Euharistică.

Dar haideți să vedem ce anume reprezintă toate acestea. Ei bine, dragi cititori, în timpul Proscomidiei se pregătesc darurile de pâine și vin, care alcătuiesc jertfa. Proscomidia, se săvârșește în taină în Sfântul Altar, pe masa proscomidiarului, în timpul slujbelor premergătoare Liturghiei, adică Utrenia sau Ceasurile. Proscomidia are propria sa rânduială, în care prima dată preotul taie din prescura principală un fragment de forma unui pătrat, care este Agnețul  și care simbolizează mielul. Agnețul este va fi ulterior sfințit în timpul Liturghiei credincioșilor, devenind astfel Sfântul Trup al lui Hristos. Apoi, tot preotul este cel care scoate părticele de prescură și le așează pe Sfântul Disc, pentru pomenirea Maicii Domnului, pentru diferiții sfinți și pentru credincioșii vii și adormiți. Prescura, cunoscută și drept anafură, care rămâne este apoi binecuvântată de către sfântul părinte și împărțită credincioșilor după slujbă. Tot în timpul acestei prime părți ale Liturghiei preotul mai binecuvintează și vinul și apa, care sunt turnate în Sfântul Potir.
 

Imediat după ce se încheie prima etapă, Proscomidia, urmează Liturghia Cuvântului. După cum îi spune și numele, aceasta are în centru Cuvântul lui Dumnezeu, în timpul ei având loc citirile din Apostol și Evanghelie. Participând la Liturghia catehumenilor, enoriașii prezenți în biserică devin pregătiți următoarea parte a Sfintei Liturghii, și cea mai importantă, de altfel, Liturghia Euharistică. Liturghia Euharistică are în centru prefacerea darurilor de pâine și vin în Trupul și Sângele lui Iisus. În timpul ei are loc, binecunoscuta ieșire cu darurile. Așadar, pâinea și vinul sunt aduse de pe masa proscomidiarului la altar, pentru a fi sfințite de către preot, care în simbolistica slujbei le oferă lui Dumnezeu și mulțumește pentru ele. 

Acestea fiind spuse, dragi cititori, sperăm că am făcut mai multă lumină într-ale bisericii și sperăm că așa cum pe noi ne-a ajutat în viață să învățăm asta la școală, așa vă va ajuta și pe dumneavoastră să înțelegeți mai bine de ce Sfânta Liturghie e atât de sfântă.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:






0 Comentarii