Localități din Ținutul Pădurenilor - Comuna Bătrâna

Ziua bună, dragi cititori! Nu am mai scris de ceva vreme un articol despre comunele și satele de aici, din Ținutul Pădurenilor, așa că ne-am gândit să vă povestim două trei vorbe astăzi despre comuna Bătrăna, un mic colț de Românie unde veșnicia încă se mai naște la sat.

Comuna Bătrâna - Judetul Hunedoara


Comuna Bătrâna este formată din satele Bătrâna, Fața Roșie, Răchițaua și Piatra. Ea este cea mai mică comună din România, potrivit ultimului recensământ. Dacă la recensământul din anul 2011 aici locuiau 127 de oameni, în prezent mai locuiesc doar 88 de persoane. Satele ce alcătuiesc acest mic univers arhaic și pitoresc sunt așezate răsfirat, la fel ca toate satele de munte, pe crestele joase ale Munților Poiana Ruscă. În ceea ce privește altitudinea la care se află comuna Bătrâna, aceasta este una moderată, am putea spune, și măsoară 700-964 m. Maximul de 964 m este atins de Vârful Comanda. Acesta este situat chiar în partea vestică a satului Bătrâna.

Fiind așezată la granița dintre județele Hunedoara și Timiș, comuna este vizitată deopotrivă de turiști hunedoreni și timișeni. Ba mai mult decât atât, timișorenii au dezvoltat în timp o mare pasiune pentru meleagurile noastre și tot mai mulți dintre aceștia au început să își cumpere aici case vechi. Dacă doriți însă să luați la pas într-o zi de weekend satele pădurenești, pe lângă peisajele idilice de munte, puteți să vizitați casa-muzeu a familiei Stăncoane Petru și Mărioara aflată chiar în satul bătrâna sau să intrați și să spuneți un Tatăl Nostru în biserica de lemn  „Cuvioasa Parascheva”. Despre această biserică nu avem prea multe date și nici localnicii ori documentele nu ne indică o dată exactă când a fost construită. Cu toate acestea, s-a dus vorba din generație în generație că micuțul lăcaș de cult ar fi fost construit undeva prin anii 1780.

Dar să nu vă imaginați că locuitorii de aici sunt triști. Chiar dacă trăiesc în case răsfirate și chiar dacă traiul în zona lor de munte nu este unul simplu, pe chipul lor putem observa o bucurie aparte cu care își duc viața de zi cu zi. Cu toate acestea, poate vă vine greu să credeți că aici nu mai funcționează o instituție de învățământ de multă vreme și nici o farmacie sau un dispensar, localnicii fiind nevoiți să se deplaseze 25 km  până la cea mai apropiată localitate.

Așadar, aceasta a fost scurta și umila noastră descriere a comunei de poveste din Ținutul Pădurenilor, numită Bătrâna. Oare numele ei să indice vechimea acestei așezări? – Asta vom descoperi împreună în articolele și episoadele noastre viitoare despre Ținutul Pădurenilor.


Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:

0 Comentarii