Satul Aranies , Comuna Cerbal


Comuna Cerbăl este una dintre cele mai mai comune din Ținutul Pădurenilor. Ea este alcătuită din 7 sate: Arănieș, Cerbăl, Feregi, Merișoru de Munte, Poiana Răchițelii, Poienița Tomii, Socet și Ulm. Satul Arănieș este unul dintre cele mai mici sate de aici. În 2021 mai trăiau aici doar 28 de oameni. În prezent așezarea este aproape pustie.  În ceea ce privește atestarea  documnetară a satului nu vă putem da prea multe detalii, însă vă putem spune că satul Arănieș, a fost menționat în harta Iosefină a Transilvaniei dintre anii 1769-1773.

Cu toate acestea, satul are un farmec aparte, datorită caselor vechi, datorită amplasării sale geografice și datorită acestor câtorva oameni care mai locuiesc aici. Ceva din farmecul locului regăsim și în toponimia numelui său, Arănieș povenind de la arin, un arbore întâlnit în zonă. De aici puteți trage singuri concluzia cât de legați  sunt pădurenii de aici de natură și de mama pământ. 

Desigur, în inima lor mereu a avut un loc important și credința. Mulți turiști îndrăgesc micuța biserică de aici, din satul Arănieș pentru arhitectura ei exterioară, însă localnicii o îndrăgesc pentru povestea ei și pentru ce a însemnat ea în timp pentru ortodoxismul din zonă.  Biserica poartă hramul „Pogorarea Sfântului Duh” și a fost ridicată undeva în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.  În ceea ce privește arhitectectura ei vă putem spune că, biserica are planul dreptunghiular, cu absida nedecrosata, de forma pentagonala, prevazut cu un turn-clopotnita scund. Atât turnul clopotniță cât și acoperișul sunt învelite in tablă.  Probabil vă întrebați cum de și-a păstrat acea culoare galbenă atât de bine în timp. Ei bine, atât suprafata interioară cât și cea exterioară a bamelor a fost tencuită, peretii fiind revopsiți periodic. Intarea în lăcașul de cult se face printr-o singură ușă joasă, care este amplasată pe latura sudică a pronaosului.

Vorbeam la începutul episodului nostru de legătura oamenilor de aici cu natura. Ei bine, nu mulți știu că pe raza comunelor Bătrâna, Bunila și Cerbăl se află o rezervație naturală de tip forestier, denumită „Codrii seculari pe Valea Dobrișoarei și Prisloapei„ . Rezervația are o suprafață de aproximativ 139 ha,  și conține arboret natural difersificat ca și tip și ca și vărstă, vârsta medie a arborilor fiind de până la 200 de ani.

Așadar, sperăm că v-am trezit curiozitatea să vizitați măcar în trecere satul Arănieș, fie ca să simțiti că vă întoarceți cumva în timp, fie că vreți să faceți o plimbare prin codrii deși de la marginea satului.

Abonațivă la acest canal și urmăriți pagina www.tinutulpadurenilor.eu  pentru noi materiale despre Ținutul Pădurenilor.


0 Comentarii