Cred că vă puteți da astfel seama cât de bine și-au conservat în timp pădurenii de aici tradițiile și obiceiurile străvechi. În această categorie putem include și credința, iar astfel vă putem spune că actuala biserică „Pogorârea Sfântului Duh” a fost construită între cele două mari războaie mondiale, mai precis în anul 1931, pe locul unei alte biserici din bârne, care a fost avariată de un trăznet în 1911. În ceea ce privește arhitectura ei, vă putem spune că micuța biserică are planul în formă de cruce și un pridvor deschis, din lemn care protejează intrarea, Turnul-clopotniţă se află amplasat deasupra pronaosului și are formă octogonală.
Cât despre interiorul bisericii, acesta a pictat în cadrul renovări dintre 1962-1964 de către pictorii Constantin Nițulescu din București și Teodor Zaharia din Brașov. Aminteam la începutul episodului nostru de Festivalul Drăgan Muntean. Acesta se organizează în fiecare pe Dealul Cornetului, aflat undeva aproape de intarea în sat. Festivalul este organizat în memoria regretatului interpret de muzică populară Drăgan Muntean. Acesta s-a născut chiar aici în satul Poienița Voinii, unde s-a construit și un muzeu în cinstea lui.
Muzeul Popular Dragan Muntean este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Hunedoarei. Colectia muzeala cuprinde costume, podoabe si porturi traditionale adunate de la oamenii din Tinutul Padurenilor. Fiind atașat atât de mult de tradițiile și cântecele pădurenești, acesta le-a făcut cunoscute în întrega țară, cele mai cunoscute fiind Eu cânt pădurenilor, Sara bună, bade Ioane, Mândruță, de dorul tău sau Bate vântul printre duzi.
Solistul s-a făcut remarcat și prin celebra melodie Lele din Orăștie, dar mai multe despre Drăgan Muntean vă vom povesti într-un episod viitor.
Așadar, sperăm că v-am trezit curiozitatea să veniți în satul Poenița Voinii, fie la Festivalul Drăgan Muntean, fie pur și simplu să faceți o plimbare pe ulițele satului.
0 Comentarii