Portul traditional in Tinutul Padurenilor

Portul Pădurenesc este cartea de identitate a pădurenilor este un portul lor inconfundabil fiind cu ușurință deosebit făță de potul din alte zone ale țării putând fi considerat cu emblema Ținutului Pădurenilor. 

În special portul femeiesc este ca de obicei acela care prezinta specificul unui ținut dar parcă nicaieri nu se poate demonstra acest adevar ca in regiunea Padurenilor.
Romului Vuia menționează în cartea "Portul POPULAR AL PĂDURENILOR" : "Dace portul barbatesc mai are piese și trăsaturi comune cu cel al regiunilor invecinate și chiar și mai indepărtate, dimpotriva, portul femeilor este cel care da nota distinctive, specific pădureneasca."  

Portul din Ținutul Pădurenilor a fost studiat de multi etnologi care au publicat munca lor în cărți rămase ca mărturie. În ultimii ani etnograful plecat din Ținutul Pădurenilor, Rusalin Isfănoni" prin directa implicare a făcut posibilă apariția mai multor lucrări despre Ținutul Pădurenilor.  

Portul pădurenesc are câteva particulariță și în ceea ce privește podoabele care fac parte din portul pădurenesc. 

Portul Femeiesc este alcătuit din cămașă lungă, două oprege, brecire, pieptar, era diferențiat după
statutul civil și vârstă.
Portul bărbatesc are ca și pese de bază cămeșa și izmenele, pe cap pădurenii purtau pălărie iar în picioare ciorapi lungi opinci care odată cu dezvolvarea mineritului în zonă sunt schimbate cu bocancii .  




0 Comentarii