Traseul Ecumenic - Ținutul Pădurenilor

 Traseul Ecumenic - Ținutul Pădurenilor



A venit momentul dragii noștri cititori să urmăm astăzi, intr-o zi frumoasă de marți, un traseu cu însemnătate  mare pentru mulți dintre noi. Astăzi vă prezentăm, virtual, traseul prin care fiecare persoană se poate conecta într-un anumit fel cu divinitatea. Indiferent de religie, scopul este acela de a ne conecta cu divinitatea și de a ne simți sufletele încărcate cu putere și liniște sufletească.

Traseul  în cadrul căruia vom vizita mai multe biserici din Ținutul Pădurenilor este unul de dificultate medie și poate fi parcurs terestru, cu mașina, atv-ul sau chiar cu bicicleta. Putem petrece o jumătate de zi aflând multe lucruri interesante despre lăcașurile de cult din Pădurenime, având de parcurs aproximativ 35 km. Dar haideți să pornim ín călătoria noastră imaginară. 

Prima biserică pe care călătorul o va vizita, plecând de la Centrul de Informare din Ghelari este biserica greco-catolicade pe strada Trandafirilor.  Această bisericuță se afla sub ocrotirea SF. Varvara, ocrotitioarea minerilor și este veche de câteva sute de ani.



Următoarea oprire este în cadrul  impunătoarei și mareței  Catedrala Padurenilor din comuna Ghelari, care are o istorie aparte și despre care v-am vorbit acum ceva timp.  În perimetrul catedralei se află și un muzeu în care sunt expuse obiecte, straie vechi, dar și multă istorie. 



Urmând traseul, continuăm pe strada Rusca, apoi urmăm calea străzii Carierei care coboara la vale până în drumul către Govâjdie. Trecem prin pădurea de cireș și liliac sălbatic, coborând la vale prin locurile numite "Șesuri" unde mai sunt câteva locuinte cu oameni harnici, fiind bucuroși de oaspeți. Sentimentul avut aici este unul de liniște.

Ajunși în Govâjdie putem vizita biserica reformată, dar și cea ortodoxă, fiecare dintre ele având o istorie de ceva vreme. Un alt obiectiv de luat în vedere este situl hidro centralei electrice din Cățânaș. Aflându-ne în Govâjdie , trebuie neapărat să vizităm și vestitul Furnal de la Govâjdie, furnal ce are o istorie aparte. Încă din anii 1890 acesta aflat în funcțiune, a servit țării, dar și peste hotare, părți din vestitul Turn Eifel din Franța sunt făcute aici.





Continuăm drumul pe DJ687F până la intersecția cu DJ110B unde vom urca până în satul Plop. Acolo vom întâlni biserica din piatra cu hramul Pogorarii Sfantului Duh.




Apropiindu-ne cu pași repezi de finalul zilei, încărcați spiritual, vom urma drumul comunal Plop- Ruda, unde vom poposi la biserica din piatra.


De aici până la punctul de pornire/final al acestui traseu nu mai este mult. Putem avea un mic pops la Observatorul din Mastăcăneț, având parte de apusuri minunate, la fel ca și ziua ce tocmai se încheie, și oprindu-ne pentru încă puțină oaza de liniște la biserica reformata din cartierul Cuț, de lângă stadionul "Minierul".

In speranta ca v-am trezit interesul parcurgerii acestor trasee turistice din Tinutul Padurenilor va dorim o saptamana plina de frumos. Va asteptam in Padurenime!




0 Comentarii