Corul din Comuna Ghelar

 




Un citat celebru a lui Platon spune că „ muzica este pentru suflet la fel cum exerciţiul fizic e pentru trup„, iar sufletele ghelărenilor au fost mereu antrenate să vibreze sus. Chiar dacă sunt meșteri iscusiți, am văzut că fala ghelărenilor este fanfara. Ei bine, în comuna Ghelar activitatea muzicală este în strânsă legătură și cu renumitul cor, a cărei poveste își are începuturile unde în anul 1875.

În anul 1896 preotul Gheorghe Ungur înființează în comuna Ghelar un cor bărbătesc. El era un mare patriot, fiind cunoscut la vremea sa și pentru predicile sale pline de dogme patriotice în ciuda restricțiilor impuse de Imperiul Austro-Ungar. Părintele a fost susținut de către maistrul șef al minei, Iosif Florea, care s-a oferit să îi trimită cei mai potriviți și talentați băieți. Astfel, câțiva ani mai târziu, în anul 1907 în comuna Ghelar se înființa primul cor organizat, care a avut primele manifestații cu ocazia sosirii unor delegații oficiale de la Viena. În perioada următoare, între anii 1911-1918 popularitatea corului din Ghelar a scăzut, anul Marii Uniri fiind anul marilor schimbări pozitive în întreg Ținutul Pădurenilor. Odată cu introducerea învățământului în limba română și a venirii învățătorului român Nicolae Solomon în Ghelar, copii au fost implicați în diferite activități culturale și nu numai.

Anul 1939 este un an important din istoria corului din Ghelar, dar și a întregii commune. Odată cu începerea construcției noii biserici din Ghelar, sub conducerea Parohului Nerva Florea, reorganizarea unui cor devine prioritară, fiindcă reprezenta o sursă de venit pentru finanțarea noii construcții. Astfel avea să se formeze un cor mixt, care împreună cu formația de dansuri avea aproximativ 80 de persoane.  Grupul de tineri a plecat în turneu prin județ, dar și în țară pentru a strange fonduri pentru construcția bisericii.  Reprezentațiile sale au impresionat de fiecare data publicul atât prin repertoriul bogat, dar si prin talentul si carisma muzicanților. La un moment dat cele 40 de piese ale repertoriului au devenit insuficiente, așa că programul artistic a fost îmbunătățit cu participarea fanfarei, condusă pe atunci de dirijorul Mersici Iosif.

Astfel, pe data de 6 aprilie 1942, chiar în a doua zi de Paște, noul grup artistic din Ghelar avea prima sa reprezentație la Ghelar, unde a impresionat cu măiestria sa audiența.  A doua reprezentație, care a rămas întipărită în memoria colectivă a ghelărenilor, este cea din Hunedoara. Deși la început hunedorenii au fost foarte sceptici și rezervați cu privire la organizarea unei manifestări culturale de acest gen, locuitorii de aici au fost extrem de încântați de frumusețea costumelor populare pădurenești, a cântecelor și a dansurilor. Pentru noul grup musical din Ghelar, a urmat o periadă plină de reprezentații, care mai de care mai apreciate, aceștia urcând pe scenele din Deva, Orăștie, Simeria sau Lupeni, dar și pe cele din Brașov, Sinaia sau București, unde au fost invitați chiar și la radio.

Așadar, dragi cititori am ajuns la sfârșitul articolului nostru de astăzi. Sperăm că am reușit să adăugăm încă o piesă la puzzle-ul cultural atât de prețuit de către locuitorii din comuna Ghelar.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


__________________

Sursa:

Alexandru Vlad, Monografia Comunei Ghelar, Editura Emilia, p 189-205


Cum a luat ființă corul „Muncă și Lumină" Ghelar

Colaborarea Corului cu Fanfara Muncitorilor

0 Comentarii