Furnalul de la Govăjdia

Furnalul de la GovajdiaContructie și modernizarePrima perioadă de exploatare  - Renovarea - Materia primă și producția de fontă

Despre Ținutul Pădurenilor cu siguranță au auzit mulți oameni de pe teritoriul țării noastre și numai, însă Furnalul de la Govăjdie este un simbol aparte, atât pentru cei din Pădurenime, cât și pentru industria prelucrării fierului de pe continent.  Astfel, Furnalul de la Govăjdia a fost contruit la începutul secolului al XIX-lea, fiind un pionier al revoluționării tehnologiei de profil din acele timpuri, deoarece era primul furnal cu flux continuu din Europa (si al doilea din lume).

Foto: Georgiana Mariana Balan

În acele vremeuri comitatul Hunedoara făcea parte din Imperiul Austro- Ungar, iar din dorința Tezauriatului austriac de modernizare a productiei de fier,  construirea furnalului pe locul unui atelier de fierarie, Limpetrul Vechi, care functiona din 1674,  a fost posibila destul de repede, aceasta realizându-se în 4 ani. Lucrau aici peste 200 de muncitori. Cei mai mulți erau români, dar și un număr apreciabil de nemți.

 Nu era primul furnal din zonă. Începutul metalurgiei moderne începuse trei decenii mai devreme în Ținutul Pădurenilor, în 1781, când începuse să producă furnalul de la Toplița, pe Valea Cernei. Cel de la Govăjdia aducea, însă, avantajele unei noi tehnologii și, în consecință, a unei productivități sporite.

    Până la apariția lui, procesul tehnologic de producere a fontei presupunea perioade de oprire pentru încărcarea și descărcarea furnalelor. Acum, cele două operațiuni puteu fi efectuate simultan. Inițial, producea 640 tone de fontă pe an, ca să ajungă, în 1852, după modernizări, la o producție anuală de 4,000 de tone. 

Unii români o consideră drept o curiozitate, însă pentru pădureni este chiar o mare mândrie că din fonta produsă la Govăjdia au fost turnate unele elemente de susținere ale Turnului Eiffel din Paris. Bineînțeles, la construirea marii embleme a Parisului au fost folosite și piese din oțel  fabricate la Uzinele Metalurgice din Reșița.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


Furnalul de la Govajdia - Contructie și modernizare - Prima perioadă de exploatare  - Renovarea - Materia primă și producția de fontă



0 Comentarii