Despre producția de fontă și materia primă folosită la furnalul din satul Găvăjdia

Furnalul de la Govajdia Contructie și modernizare Prima perioadă de exploatare  - Renovarea - Materia primă și producția de fontă


 Dacă am analiza piața fontei din acele vremuri, am putea observa cu ușurință dificultățile prin care a trecut furnalul de la Govăjdie. Deoarece, acesta era o proprietate de stat, iar fonta produsă alimenta atelierele fiscului din zonă și pe cele din Cugir și Sibișel, vânzarea fontei pe piețele controlate de capitalul privat a fost extrem de dificilă. Stabilirea în prealabil a prețului a fost cu siguranță cel mai mare impediment, acest obicei avându-și sfârșitul doar la încheierea se colului al XIX-lea, când producția de la Govăjdie era integrata în producția uzinei de la Hunedoara.

 

Cererea de fontă era într-o continuă variație, iar Administrația trebuia mereu să îi facă față. În anul 1886 furnalul a fost oprit, ca mai apoi în 1887 să fie revovat și repus în circuit un an mai târziu. Majoritatea comenzilor erau pentru fontă de turnătorie , dar conținutul ridicat de mangan era chiar un impediment pentru preluarea acestora. Proporția destul de ridicată a manganului se datora utilizării minereului de la mina din Ghelar, care avea un conținut de 1-1,5%Mn, înafară de hematită.  Din cauza specificului minereului din Ghelar, care influența cantitatea de mangan din fontă s-a anulat chiar și un posibil contract cu Societatea Ganz&Co Budapesta.

 

În mina de la Ghelar minereul de fier era sortat manual. În anul 1863 la minele din Teliuc și Ghelar exploatarea minereului era deja la suprafată de tip industrial. Anul 1881 este marcat de exploatarea prin galerie. Mina ”Mihai” din Ghelar a fost exploatată și spre latura vestică începând cu anul 1893, iar 3 ani mai târziu a început să fie exploatată și mina ”Lucaci Ladislau-Laszlo Lukas”.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


Furnalul de la Govajdia - Contructie și modernizare - Prima perioadă de exploatare  - Renovarea - Materia primă și producția de fontă


Etichete:      

0 Comentarii