Comuna Ghelari


Situată în estul Ținutului Pădurenilor, comuna Ghelari are în componență satele  Govăjdia, Plop, Ruda, cătulul Mănăstirea și Ghelari (reședința) . Primele atestări documentare își au originea aproximativ din anul 213 î.Hr., indicând aici o importantă sursă de minereu de fier, în acest sens fiind expresivă sintagma latinească, interpretată de către istorici ca referitoare la acest loc: „natus ibi ubi ferrum nascitur” (născut acolo unde se naște fierul). Bogăția în zăcăminte de fier a fost un fapt important – până în perioada comunistă fiind aduși lucrători din diferite zone ale țării. Comunitatea din Ghelari s-a implicat inclusiv în Hotărârea Adunării de la Alba Iulia, adoptată la 15/28 noiembrie 1918 și semnată de 469 de locuiori originari, primul dintre aderanți fiind chiar preotul greco-catolic, Axente Țăranu.
Din punct de verede cultural acest spațiu a contribuit mult la cunoașterea și propagarea pe plan național a tradițiilor și obiceiurilor pădurenești prin Corul „Muncă și Lumină”, întemeiat în 1941, prin Fanfara Comunei și prin Ansamblul de Dansuri Pădurenești.
Unul dintre cele mai importante monumente ale pădurenilor, cel mai reprezentativ pentru Ghelari este Biserica Ortodoxă - Catedrala Pădurenilor, cea mai mare Biserică din zona rurală din țară, construită de către cetățenii comunei la inițiativa preotului Nerva Florea. Construcția sa începe în anul 1939 din rațiunea unui fapt structural – vechea biserică nu mai era capabilă să unească credincioșii la rugăciune, dimensiunile acesteia fiind reduse pentru numărul locuitorilor. Arhitectura actuală îmbină mai multe stiluri, iar acest conglomerat oferă unicitate construcției și recunoașterea sa în memoria colectivă.

Pe teritoriul aceste comune se regăsesc si alte numeroase obiective turistice recunoscute pe plan internațional, printre care amintim: 
Biserica Ortodoxa SfintiArhangeli Mihail si Gavril din Ghelar, Biserica reformată și Biserica greco-catolică din Ghelari, Biserica romano-catolică - Govăjdia, Biserica Ortodoxa din Plop, Biserica Ortodoxa din Ruda, Biserica din catunul Mănăstirea
Terasamentul linii înguste de cale ferată
Tunelul mocăniței
Peșteri: Peștera hoților, Peștera„Biserica fetelor”, Peștera „de la cruce”
sit-ul cuptorului din Valea Caselor - sec IX - (Cuptorul de la Valea Caselor)

Este de apreciat că la nivelul comunei Ghelari funcționează Centrul Turistic Ghelari, unde găsiți foarte multe informații.

Autor: Alecsandra Popa



Comuna Ghelari
Foto:Claudiu Mladin



Furnalul de la Govăjdia
Foto: Georgiana Balan

Hidrocentrala Cățănaș
Foto: Rudolf Hanzelik




Biserica Plop

Biserica Plop
Foto: Horatiu Toma

Biserica Ruda







0 Comentarii