Localități din Ținutul Pădurenilor - Comuna Ghelari

   


 Ajungem cu povestea noastră în una dintre cele mai celebre comune din Ținutul Pădurenilor, dar și din întreg județul Hunedoara și anume comuna Ghelari. Mulți dintre voi ați auzit de Ghelari prin prisma istoriei sale vechi într-ale mineritului și a industriei, ori prin existența așa numitei „ catedrale a pădurenilor„ care este un simbol de credință, evlavie și putere a locuitorilor ce populează această zonă etnografică numită chiar din strămoși, am putea spune, Ținutul Pădurenilor.

    Pe lângă că este una dintre cele mai cunoscute comune din zona noastră, comuna Ghelari este și cea mai mare comună din pădurenime, deși nici pe ea nu a ocolit-o trendul de depopulare ce amenință în ultimii ani tot mai multe așezări din România. Potrivit statisticilor oficiale ale recensământului din anul 2011 numărul populației era de 1983 locuitori, iar acum potrivit datelor provizorii ale recensământului din anul 2021 mai locuiesc aici doar 1501 oameni. Și totuși poate vă întrebați cum se numesesc totuși satele în care locuiesc aceste 1501 de suflete.

    Ei bine, comuna Ghelari, pe lângă localitatea Ghelari, care îi dă și numele comunei, mai cuprinde așezările Ruda, Plop, Govăjdia și Mănăstire. În ceea ce privește însă așezarea geografică, căci este important să vă faceți o imagine de ansamblu asupra comunei noastre, vă putem spune că aceasta este situată în partea central-vestică a judeţului Hunedoara, la 40 km distanţă de Deva și 20 km distanţă de Municipiul Hunedoara, fiind totodată așezată în partea estică a Masivului Poiana Ruscă. Mai precis, comuna Ghelari se învecinează cu  Municipiul Hunedoara la nord-est; comuna Topliţa la sud ;comuna Lelese la nord-vest, comuna Bunila la vest  și  comuna Teliuc la est.

    Dacă ați fost în zonă și v-ați întâlnit cu localnicii cu siguranță ați putut observa dacă ați fost atenți un anumit lucru de nuanță în ceea ce privește numele comunei. Unii spun „Ghelari”, iar ații spun „Ghelar”. Deși cumva acum în vorbirea curentă ambele forme sunt acceptate pe această temă au existat pe parcursul timpului extrem de multe controverse. Iată și explicația:  până în anul 1981 localitatea se numea numea Ghelar, însă în acel an Partidul Comunist, a schimbat numele în Ghelari, nume care a rămas neschimbat până în zilele noastre. Cu toate acestea istoria comunei Ghelari este tare tare veche, chiar mai veche decât timpurile noastre, iar asta o confirmă documente și arhive, care sunt la propriu și ele din alte timpuri. Astfel, vă putem spune că Ghelariul este atestat documentar încă din anii  213-215 î.C., ca loc de unde se extrăgea minereu de fier.


    Pe lângă minereul de fier exploatat la unitatea minieră Ghelari, comuna noastră are multe alte diverse bogății, masa lemnoasă exploatabilă ale cărei principale esențe sunt stejarul, fagul, bradul, pinul și mesteacănul, ori fondul cinegetic vast dezvoltat pe suprafața pădurii, care este format printe altele din căprioare, cerbi lopătari, cerbi carpatini, urși, mistreți precum și nenumărate specii de păsări. Acestea nu sunt singurele embleme ale comunei Ghelari, căci la capitolul bogății putem include și principalele obiective turistice de aici. Lista scurtă ar fi formată din: furnalul de la Govăjdie, construit în anul 1806, care a fost o emblemă a industriei din Ardeal, dar și din Imperiului Austro-Ungar, cuptorul înalt cu cuvă, din Valea Caselor din Ghelari a cărui machetă este expusă la British Museum din  Londra, prima cale ferată a Ardealului construită in anul 1902 pe valea pârâurilor Retișoara și Nădrab, catedrala ortodoxă Sf Mihail și Gavril din Ghelari, care este a doua ca mările din Sud -Estul Europei și a cărei construcție a durat între anii 1939- 1973, biserica de lemn din satul Ruda ridicată în anul 1653 sau crucea memorială din Ghelari, ridicată în anul 1918 în cinstea eroilor căzuți în primul Război Mondial.




    Nu în cele din urmă, am vrea să amintim și un alt capitol la care Ghelariul stă foarte bine. Nu știu câți dintre voi știți că locuitorii din comuna Ghelari au fost și sunt mari practicanți de sport. Ei sunt mari campioni la altlestim, dau au excelat și excelează și la alte sporturi, cum ar fi fi fotbalul, voleiul, handbalul sau jocul de popice. Nici viața artistică nu le este străină locuitorilor din comuna Ghelari, căci fanfara, formația de dansuri  sau corul lor au fost și sunt cunoscute în întreaga Românie. Despre toate acestea puteți afla însă informații mai amănunțite în articolele noastre anterioare scrise special pe acest subiect.

    Acestea fiind spuse, dragi cititori, sperăm că v-am ajutat să vă faceți o imagine mai de ansamblu asupra comunei Ghelari și că v-am făcut curioși să aflați și alte informații interesante, pe care vi le vom dezvălui în video-urile și articolele noastre următoare.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

_______________________

Sursa:

https://www.ghidulprimariilor.ro/ro/businesses/view/city_hall/PRIM%C4%82RIA-GHELARI/98065

https://www.tinutulpadurenilor.eu/2020/02/comuna-ghelar-ghelari.html

https://hunedoara.insse.ro/wp-content/uploads/2023/02/Comunicat-date-provizorii-RPL-2021.pdf

Alexandru Vlad, Monografia Comunei Ghelar, Editura Emilia, p 15-39


0 Comentarii